Jeannine Beeken: Biografie

Dr Jeannine Beeken

Jeannine Beeken genoot een klassieke opleiding aan het Heilig-Grafinstituut, Vlaanderen. In 1979 begon zij haar studie Germaanse Filologie aan de K.U.Leuven, meer bepaald Nederlandse en Duitse linguïstiek en literatuur. Met verdere specialisatie in de Nederlandse en Algemene Taalkunde ontving zij in 1983 haar masterstitel magna cum laude mede op basis van haar thesis 'Generalised Phrase Structure Grammar: theorie en praktijk'. Na een kortstondige kennismaking met het vakgebied psycholinguïstiek, maakte Beeken van 1985 tot 1993 deel uit van de academische staf van het departement Linguïstiek van de K.U.Leuven, als assistent van Guido Geerts. Simultaan werkte zij in 1991 haar proefschrift af met als titel 'Spiegelstructuur en variabiliteit. Pre- en postposities in het Nederlands' met promotor Flip Droste. Voor dit werk werd haar een summa cum laude toegekend. Het proefschrift werd verder gehonoreerd met de Prijs Taalkunde 1993 van de Koninklijke Academie voor Nederlandse taal- en letterkunde te Gent en met de L.K.Engels Prijs voor theoretische taalkunde, eveneens in 1993.  Gedurende deze periode van haar carrière ontwikkelde Beeken ook een aantal softwarepakketten voor het Nederlands: COO (computerondersteund onderwijs), syntactisch parsen (Comenius, Butler, Cogito), schrijftechnieken/ computationele tekstlinguïstiek (CONST) en spelling (DT-manie).

 

Van 1993 tot 1996 was Beeken aan de K.U.Leuven aangesteld als NFWO-postdoc van het onderzoeksproject 'De lexicale thesaurus als begin- en eindpunt van de interactie tussen lexicologische theorie en lexicografische toepassing'. Gedurende dezelfde periode werkte zij ook aan de ontwikkeling van elektronische of digitale woordenboeken zoals de Beknopte ABN-gids en de Grote Van Dale.

Jeannine Beeken and Queen Beatrix

 

Hare Majesteit Koningin Beatrix en 
Jeannine Beeken.
EURALEX 2010.

 

Van 1997 tot 1999 werkte Beeken voor de Nederlandse Taalunie in Den Haag en Brussel. Zij was er verantwoordelijk voor de follow-up van het  Groene Boekje 1995 en het pad naar het Groene Boekje 2005, de ANS (Algemene Nederlandse Spraakkunst en Taal- en Spraaktechnologie (TST).  Vanaf 2000 werd zij aangesteld bij het INL, het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, als projectleider herziene Nederlandse spelling (GB 2005), de Centrale voor Taal- en Spraaktechnologie (TST-Centrale), de medische thesaurus (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) en het EU-project DAM-LR (Distributed Language Access Management for Language Resources). Van 2007 tot en met 2013 was Jeannine Beeken directeur van het INL. Vanaf 2014 wordt zij internationaal ingeroepen als academisch adviseur en evaluator. In april 2016 werd zijn aangesteld als 'CESSDA Thesaurus Co-ordination Officer' aan het UK Data Archive, University of Essex, Verenigd Koninkrijk.

Google

Joomla Templates by Joomla51.com
Follow Jeannine Beeken  on Academia.ed
News Feeds for Jeannine Beeken